Maat bepalen biminitop

Bepaal de juiste maat bimini voor uw boot

Kies de juiste maat biminitop

Voor u uw biminitop bestelt, is het van belang om de gewenste breedte, lengte en hoogte te bepalen. Hieronder leest u hoe u dit vrij eenvoudig doet voor uw zeilboot of voor uw motorboot. Komt u er zelf niet uit? Wij helpen u natuurlijk graag.

Zeilboot
1. Bepaal of u genoeg ruimte heeft onder de giek; bevindt de giek zich tenminste 120 cm boven de kuiprand?
Meet vervolgens de benodigde lengte (zie punt 2).
2. Meet de lengte vanaf de achterstag tot aan de grootschoot of de giek. Of er ruimte tussen de giek en de sprayhood? Past hier een biminitop van 180 of 240 cm lengte?
Zo niet; past het wel wanneer de achterstag door de bimini zou gaan (er kan dan een rits worden gemaakt) of kan het grootschoot eventueel verplaatst worden? Wanneer dit niet het geval is, kunt u ons het beste even bellen om te overleggen.
3. Meet de breedte van de kuip.
De breedte kan minimaal de breedte van de kuip zijn en maximaal de breedte van de kuip inclusief de gangboorden. Voor een bimini met een lengte van 240 cm, meet u de breedte van de boot
150 cm vanaf de achterkant of de achterstag.
Voor een bimini van 180 cm lengte, meet u de breedte van de boot vanaf 100 cm vanaf de achterkant of de achterstag.
Wanneer de breedte bijvoorbeeld 229 cm bedraagt, kies dan voor een biminitop die 20 cm minder breed is.

Motorboot
Het bepalen van de juiste maat bimini voor uw motorboot is vrij eenvoudig. De breedte, lengte en hoogte zijn hierbij van belang.

Breedte meten
Bij het meten van de breedte is de afstand van de scharnierpunten van de biminitop bepalend. Deze scharnierpunten kunnen bovenop het gangboord komen of aan de binnenkant van het gangboord. Wanneer u niet de precieze breedte in onze collectie biminitops vindt, kies dan een maat biminitop die maximaal 20 cm minder breed is.

Lengte meten
Voor het bepalen van de benodigde lengte van uw biminitop, is het scharnierpunt van belang. De bimini’s die wij op voorraad hebben, zijn verkrijgbaar in de lengtes 120, 180 en 240 cm.
180 cm:

  • Het scharnierpunt valt op 100 cm vanaf de achterkant en 80 cm vanaf de voorkant

 • Wanneer u de biminitop laat zakken komt de bovenkant van de biminitop achter het scharnierpunt te liggen:
 • – Bij een biminitop-hoogte van 100 cm, ligt deze 135 cm achter het scharnierpunt
 • – Bij een biminitop-hoogte van 120 cm, ligt deze 150 cm achter het scharnierpunt
 • – Bij een biminitop-hoogte van 140 cm, ligt deze 166 cm achter het scharnierpunt

240 cm:

 • Het scharnierpunt valt op 150 cm vanaf de achterkant en op 90 cm vanaf de voorkant
 • Bij een lengte van 240 cm, is de hoogte van de biminitop 140 cm. Deze hoogte is verder in te korten. Bijvoorbeeld: wanneer u hem met 14 cm inkort, zakt de biminitop 10 cm. Kort u de bimini in met 28 cm, dan zakt deze 20 cm.

Wanneer u de biminitop laat zakken komt de bovenkant van de biminitop 185 cm achter het scharnierpunt te liggen
Wanneer de bimini niet op een prettige plaats op uw boot komt te liggen wanneer u deze zou neerlaten (bijvoorbeeld net buiten de boot), zijn er 2 oplossingen:

 • Laat de bimini half open staan met behulp van 2 extra telescopische stokken
 • Monteer een slider rail waarmee de biminitop naar achteren of naar voren kan worden
  geschoven.

Hoogte meten
Vuistregel bij het bepalen van de hoogte van uw biminitop is: hoe lager de biminitop, hoe meer schaduw maar minder bewegingsvrijheid. Kies daarom voor een hoogte die voldoende bewegingsruimte geeft. De hoogte bepaalt u door in de boot te staan en de afstand te meten vanaf waar de scharnierpunten komen, tot net boven uw hoofd.

Wilt u graag ondersteuning tijdens het opmeten of heeft u nog vragen? Bel ons gerust op 020 46 82 464 of stuur ons een email.